Opas: sopivan SUP laudan valinta.

March 14, 2017

Opas sopivan sup laudan valintaan
Sopivan SUP-laudan valinta saattaa tuntua haastavalta runsaan tarjonnan vuoksi. Pienen perehdytyksen jälkeen on sup lautojen laajasta tarjonnasta helpompi rajata omaan käyttöön sopivat mallit. Suosittelemme myös aina kokeilemaan niin montaa eri sup lautaa kuin mahdollista.
  Olemme koonneet alle viisi vaihetta opastamaan oikean SUP-laudan valinnassa:
   
  Ennen kuin hyppäämme itse asiaan, pidä mielessä kenen ja minkälaiseen käyttöön sup lauta on tulossa. Tuleeko lauta koko perheelle? Onko tavoitteena meloa pitkiä matkoja tai kuntomeloa? Vai onko monipuolisuus ja hauskanpito tärkeintä? Miten laudan säilytys onnistuu, tuletko kuljettamaan lautaa vai tuleeko lauta esimerkiksi mökille? 

   

   

  1. Valitse sopiva SUP lautatyyppi 

  All-around SUP laudat

  All-around eli yleislaudat ovat monipuolisimpia SUP lautamalleja. All-around sup laudan päällä nauttivat erityyliset ja -tasoiset suppailijat. All-around supit ovat helppoja ja vakaita ensikertalaisille, sopivat hyvin sup joogaan ja erilaisiin treeneihin, sekä toimivat hyvin ensimmäisillä sup-retkillä. Osaan all-around SUP lautamalleihin on mahdollista myös kiinnitää purje, jolloin lauta toimii upeasti myös purjelautailun harjoittelemiseen. Tämän tyyppinen lauta on myös hyvä aalto SUP surffauksen alkeisiin esimerkiksi Yyterissä. 

  Tyypillinen yleislauta on 10’0” - 12’0” jalkaa pitkä ja leveys vaihtelee noin 31” - 34” tuuman välillä. Yleislaudoissa on runsaasti tilavuutta, joka tuo vakautta ja antaa hyvä alustan myös jooga- ja fitnessharjoituksiin. 

  Fanaticin vastaavat mallit ovat: Fanatic FLY Soft Top tai Fanatic FLY Air Premium

   

  all-around sup lauta

  Retki SUP laudat

  Retki SUP-laudat ovat elementissään Suomen tasaisissa vesistöissä. Ne ovat loistava vaihtoehto aktiivisemmalle harrastelijalle ja pidempiin melontamatkoihin, mutta usein myös tarpeeksi vakaita lautoja ensikertalaisillekin. Kapeamman ja virtaviivaisemman muotonsa ansiosta retkisupit liukuvat huomattavasti paremmin all-around suppeihin verrattuna ja ovat kevyempiä meloa. 

  Tyypillisen Retki SUP laudan pituus on 11’0” - 13’0” jalan välissä ja leveys on 30” tuuman ympärillä.

  Jos sinulla on pienikin fiilis että suppailusta voisi tulla sinulle säännöllinen treenimuoto, haluat suppailla pidempiäkin retkiä, omaat liikkunnallisen taustan ja hyvän tasapainon, niin kannattaa harkita retki SUP-lautamalleja. Suosittelemme ehdottomasti kokeilemaan retkisuppeja sillä virtaviivaiset laudat muuttavat käsityksesi koko lajista! 

  Fanaticin retkimallit ovat: Ray 12'6" ja Ray Air Premium. Nämä ovat kauden 2017 ehdottomia suosikkejamme. 

  retki SUP laudat tammisaaren saaristossa retki SUP laudat sopivat hyvin treenaamiseen

  Kisa SUP laudat

  SUP kisaaminen kasvaa vauhdilla ja nämä kisoihin suunnitellut laudat ovat tehtykin mahdollisimman nopeiksi. Kisa SUP-laudat ovat usein valmistettu hiilikuidusta, joka tekee laudoista äärimmäisen kevyitä ja jäykkiä. Kisasupit tuntuvat aluksi kiikkeriltä, mutta ovat samalla äärimmäisen nopeita ja kevyitä meloa. Hiilikauitumateriaalin vuoksi lautojen hinnat ovat usein myös selvästi korkeampia esimerkiksi lasikuituisiin lautoihin verrattuna. Kapeammista kisa SUP malleista löytyy myös ilmatäytteisiä versioita.

  Tyypillisen Kisa SUP laudan pituus on 12’0”-14’0” välissä ja leveys on 24” - 30” tuuman ympärillä. 

  Voit kokeilla Fanatic Falcon kisalautaa testikeskuksessamme Munkkiniemessä

  hiilikuituinen kisa SUP lauta Falcon Kisa SUP lauta retki käytössä

  WindSUP-laudat

  WindSUP-lauta on SUP lauta, johon saa kiinnitettyä purjelaudan purjeen ja parhaassa tapauksessa myös kölin.

  Fanatic kovissa SUP laudoissa on kaikissa kiinnityspiste standardin mukaiselle purjelaudan mastonjalalle, samoin kuin ilmatäytteisissä premium SUP laudoissa.

  Purjeena voi SUP-laudassa käyttää normaalia purjelaudan rigiä tai vaihtoehtoisesti tänä päivänä löytyy myös ns. pumpattava purjelaudan purje, joka on kevyt ja erinomainen aloittelevalle purjelautailun harrastajalle.

  Erityisesti purjelautailuun tarkoitetussa WindSUP-laudasta löytyy myös köli, jonka tarkoitus on varmistaa että laudalla voi purjehtia myös ylös tuuleen, tämä on erityisen tärkeää varsinkin aloitteleville purjelautailijoille.

  Pumpattaviin SUP-lautoihin on saatavilla niihin helposti kiinnitettäviä mastonkiinnitys- ja kölimekanismeja, joiden avulla normaalistakin SUP-laudasta saa kätevästi WindSUP laudan.

  Fanatic Wind-Sup lauta 

  Aalto SUP laudat

  Aalto SUP laudat ovat suunniteltu lainelautojen tapamaan aalloilla surffaamiseen. Nämä erityisesti aaltoihin suunnitellut supmallit ovat muita malleja huomattavasti lyhyempiä ja usein myös hieman leveämpiä. Laudat eivät kulje tasaisessa vedessä yhtä kevyesti ja saattaa tuntua myös siltä kun ei saisi melottua lautaa suoraan. Aalloilla surffatessa ne ovat kuitenkin ketteriä ja kääntyvät nopeasti vaihtuvin tilanteiden mukaan.

  Aalto SUP-lautojen pituus vaihtelee 7’0” - 10’0” välillä ja leveyttä laudoilla on 27” - 33”.

  SUP laudalla surffauksen harjoittelu Suomessa on loistava tapa päästä lajiin sisään. Myös monet all-around laudat sopivat tähän erittäin hyvin. Esimerkiksi Fanatic FLY mallillamme olemme usein harjoitelleet aalloissa suppailua.  

  Lue blogista lisää Aalto SUP-reissuistamme:

  Aalto SUP lauta Fanatic Stubby Norjassa Norjassa aalto suppailemassa

  Muut SUP-lautamallit

  Monet valmistajat ovat myös suunitelleet erilaisia SUP lautamalleja esimerkiksi joogaan, fitnessiin ja kalastukseen. Suosittelemme kuitenkin usein harkitsemaan all-around SUP lautaa sillä ne toimivat erittäin hyvin myös näihin tarkoituksiin. Tärkeimpiä ominaisuuksina on usein riittävä vakaus. 

  Fanaticilta löytyy joogaan ja fitnessiin erityisesti suunniteltu Fly Air Fit

  Koski- ja jokisuppailu kasvattaa myös kovasti suosiotaan. Näissä olosuhteissa käytetään enimmäkseen ilmatäytteisiä SUP lautoja, sillä ne kestävät hyvin kevyitä osumia kiviin tai pohjaan. Koski SUP mallit ovat usein lyhyempiä ja vakaampia, ja niiden evät ovat tehty joustavasta muovista kestämään pohja osumia. 

  Fanaticilta löytyy koski- ja jokisuppailuun suunitellut Rapid Air ja Rapid Air Touring mallit. 

  Kalastamassa Fanatic FLY sup laudalla SUP jooga hetki TwentyKnots Helsinki pisteellä


  2. Valitse oikean kokoinen SUP-lauta

  Sopivan SUP laudan koon valitseminen on mallin lisäksi erittäin tärkeää. Hyvä nyrkkisääntö onkin kokoa valitessa: 

  Mitä painavampi suppailija sitä suurempi lauta. 

   

  SUP laudan tilavuus

  Laudan kokooon vaikuttaa pituus, leveys ja paksuus, jotka muodostavat SUP-laudan tilavuuden. Tilavuus mitataan litroissa. Mitä painavampi suppailia, sitä enemmän litroja tarvitaan lautaan. Mikäli meloja on liian painava suhteessa laudan tilavuuteen, painuu lauta syvemmälle ja tuntuu kiikkerältä meloessa. Tilavuus ei ole ainut tekijä, joka vaikuttaa laudan kiikkeryyteen. Laudan muodolla ja leveydellä on myös huomattava vaikutus melontaominaisuuksiin. Esimerkiksi retki SUP-laudadoista saattaa löytyä enemmän tilavuutta kuin all-around -malleista, mutta virtaviivaisemman muodon vuoksi meloja kokee laudan kiikkerämmäksi.

  70 - 100+ kg  -painoisille ensikertalaisille tarjoamme vuokrattavaksi Fanatic FLY 11'2" mallia, jonka tilavuus on 236 litraa. Kevyemmille suppailijoille meillä on taas Fanatic FLY 10'6" malli, jonka tilavuus on 177 litraa.   

   

  SUP laudan leveys

  Leveys vaikuttaa merkittävästi SUP-laudan vakauteen ja liukuun. Suurempi leveys tuo vakautta, mutta samalla heikentää liukua tekien melonnasta hieman raskaampaa. Aloittelijoille vuokrattavat SUP-lautamme ovat 33" - 34" tuumaa leveitä. Hieman kokeneemmille tarjoamme 30" ympärillä olevaa Fanatic Ray -mallia ja vastaavia retki SUP-lautoja. Kannattaa myös ottaa huomioon että lyhyelle lapselle suuri 34" leveä lauta on haastavampi meloa ja käsitellä. Lapset ovat kevyitä, eivätkä tarvitse suurta ja tilavaa lautaa vakauden vuoksi. Pienempi koko auttaa lapsia suppilaudan kääntämisessä, melomisessa ja kantamisessa. 

   

  SUP laudan pituus

  Pidempi lauta liikkuu nopeammin, tehokkaammin ja pitää suuntaa paremmin. Tasaisen veden suppailuun aloittelevan suppailijan kannattaa suosia pisintä mahdollista lautaa jota pystyy säilyttämään, kuljettamaan ja kantamaan itse. Pidemmän sup laudan kääntäminen vesillä on hitaampaa, jonka vuoksi esimerkiksi aalto SUP-laudat ovat huomatavasti lyhyempiä, jotta ne olisivat mahdollisimman ketteriä ja helppoja kääntää. Suosittu retki SUP-laudan pituus on 12'6" jalkaa, useat all-around -supit ovat 10-12" jalan pituisia ja kisasupit ovat yleisimmin 12'6" tai 14' jalkaa pitkiä.   3. Kova- vai ilmatäytteinen sup lauta

  SUP-laudat ovat alunperin olleet kovia lautoja. Suppailijoiden tarve säilyttää ja kuljettaa lautoja pienessä tilassa on tuonut markkinoille myös pumpattavia versioita SUP-laudoista. Laadukkaiden ilmatäytteisten SUP-lautojen suorituskyky onkin tänä päivänä uskomaton! Laadukkaiden ilmatäytteisten SUP-lautojen rakenne kestää kovan ilmanpaineen (yli 20psi) joka tuo haluttua jäykkyyttä. Näin laudan liuku ja vakaus säilyy mahdollisimman lähellä kovaa lautaa. 

  Merkittävimmät erot kovien ja ilmatäytteisten SUP-lautojen välillä ovat: jäykkyys, paino, muoto ja säilytystila. Ilmatäytteisen SUP-laudan saat pakattua suureen kantoreppuun, joten sen säilytys ja kuljetus on helppoa. Laudan pumppaamiseen käsin kuluu noin 7-15 minuuttia, riippuen pumpaajan kunnosta. Toisin kuin ilmatäytteisten versioiden, kovien SUP lautojen pohjamuodot pystytään viimeistelemään hyvin pitkälle, vaikuttaen taas suuresti laudan liukuun.  

  Suosi ilmatäytteistä SUP-lautaa jos:

   • Sinulla ei ole säilytystilaa kovalle SUP-laudalle.
   • Sinulla ei ole mahdollisuutta kuljettaa kovaa SUP-lautaa melontapaikalle
   • Haluat harrastaa koskisuppailua ja/tai meloa jokiolosuhteissa, jossa on riski osua kiviin. (kovat SUP-laudat vaurioituvat herkemmin kovista iskuista)
   • Haluat mahdollisuuden vaeltaa SUP-laudan kanssa (pumpattavaa SUP-lautaa voit kantaa selässä kantorepussa)

  Suosi kovaa SUP-lautaa jos:

   • Haluat parhaan SUP-lautailukokemuksen. (Kova SUP-lauta liukuu paremmin ja on kevyempi meloa)
   • SUP-lautailet usein aallokkoisissa ja tuulisissa olosuhteissa. 
   • Haluat aalto SUP-lautailla (Kovan SUP-laudan ominaisuudet kuten parempi jäykkyys, terävämmät kantit, muoto korostuvat selkeäasti aalloilla) 
   • Kova SUP-lauta on myös paras vaihtoehto kun haluaa harjoitella purjelautailua SUP-laudalla. 

   

   


  4. SUP lautojen laatu ja kestävyys

  SUP-lautojen laatu ja kestävyys kulkevat usein käsi kädessä hinnan kanssa. Laji kasvaa kovaa vauhtia ja SUP lautoja alkaakin olla jo paljon tarjontaa. SUP laudan laatuun ja kestävyyteen vaikuttavat valmistusmateriaalien laatu ja määrä, valmistustekniikat ja suunnittelu. 

  SUP lautaa hankkiessa kannattaa ottaa selvää laudoista etukäteen, kysyä paljon kysymyksiä ja aina mahdollisuuksien mukaan testata lautaa ennen ostamista. 

   

  Kovat SUP laudat

  Purjelautoja, lainelautoja ja kajakkeja on valmistettu jo pitkään ennen SUP-lautoja ja siksi myös korkeatasoisten SUP-lautojen kehitys on ollut nopeaa. Monet haasteet lautojen tuottamisessa on ratkaistu jo näiden muiden lajien lautoja kehitettäessä. Esimerkiksi Taiwanissa on jo pitkään valmistettu lautoja ja monet tehtaat ovat saavuttaneet korkean osaamisen laadukkaiden lautojen valmistuksessa. Viime vuosien korkea kysyntä nopeasti kasvavassa SUP-lautailussa on siirtänyt paljon tuotantoa esimerkiksi Kiinaan, jotta lautoja saataisiin valmistettua mahdollisimman nopeasti ja pienillä kustannuksilla. Tämän saattaa usein havaita laudan laadussa ja kestävyydessä. 

  Kovan SUP-laudan valmistuksessa etsitään usein tasapaino laudan kestävyyden ja painon välillä. Materiaalit, jotka tuovat kestävyyttä keyvellä painolla usein myös maksavat enemmän. Kestävä ja kova SUP-lauta säilyy hyvällä huolenpidolla käytössä vuosikymmeniä. Lasikuitu on myös erittäin suosittu materiaali kovan SUP laudan valmistuksessa. Hiilikuidun tavoin se on myös herkkä teräville osumille. Kulumisen estämiseksi osa kovista laudoista on pinnoitettu erityisellä "soft" -päällysmateriaalilla, joka tekee laudasta huomattavasti kestävämmän kolhuja vastaan. 

  Kovissa SUP-laudoissa käytetään myös ns. "Rail Guard" pinnoitusta tai teippiä, joka suojaa laudan reunaa melan iskuilta sekä kolhuilta kannettaessa lautaa ja säilytettäessä lautaa kyljellään. Vastaavanlaista ABS pinnoitetta on saatavilla myös melan lavan reunoihin, jolla pyritään estämään melan aiheuttamia kolhuja laudan reunaan. Nämä kolhut ovat yleensä pääosin kosmeettisia, eivätkä aiheuta varsinaisia rakenteellisia vaurioita.

   

  Ilmatäytteiset SUP laudat

  Ilmatäytteiset SUP laudat ovat kestävät huomattavasti paremmin kolhuja koviin SUP lautoihin verrattuna ja tästä syystä esimerkiksi koski-SUP laudat ovat tyypillisesti pumpattavia.

  Ilmatäytteisessä SUP laudassa on toisaalta luonnollisesti enemmän mahdollisesti hajoavia osia, kuten venttiili ja ilmatiiviys yleensä. Onkin tärkeää että ilmatäytteistä lautaa valitessaan kiinnittää huomiota laudan ja valmistajan laatuun. Hyvälaatuisissa ilmatäytteisissä laudoissa venttiilin saa vaihdettua uuteen jos se sattuu vikaantumaan, samoin paikkaus tarvikkeet kuuluvat yleensä mukaan pakettiin ja ne kannattaakin ottaa mukaan pitemmälle retkelle, sillä paikkaaminen onnistuu kyllä nopeasti jos tilanne tulee eteen.

  Mikäli epäilee ilmatäytteisen lautansa tiiviyttä (venttiili tai muu kohta laudassa) voi mahdollisen vuotokohdan paikallistaa suihkuttamalla suihkepullosta mietoa saippualiuosta laudan pintaan ja katsoa, mistä mahdollisesti tulee kuplia.

  Ilmatäytteisen SUP laudan ikää voi pidentää huomattavasti, kun suihkuttelee sen silloin tällöin makealla vedellä ja säilyttää sitä auringolta suojassa sekä mahdollisuuksien mukaan ei rullattuna.

  Ilmatäytteisen SUP laudan rakenne on tärkeä tekijä, joka määrittelee laudan jäykkyyden ja painon. Lähes kaikissa ilmatäytteisissä laudoissa on samantapainen ns. "Drop stitch" sisärakenne, jossa laudan ylä ja alapinta on yhdistetty toisiinsa sadoilla ohuilla "langoilla", jotka varmistavat että ylä ja alapinta pysyvät oikealla etäisyydellä toisistaan ja että lauta ei kierry tai väänny helposti. Lautavalmistajat erottuvat sitten materiaalien osalta, valmistuksen laadunvalvonnan osalta sekä laudan pintakerrosten lukumäärän, materiaalin ja valmistustavan osalta. Halvemmissa laudoissa saattaa olla sama drop stitch sisärakenne, mutta vain yksi pintakerros, jolloin lautaan voi pumpata pienemmän paineen, se taipuu helpommin vedessä painon alla ja saattaa jopa muuttaa muotoaan ajan myötä.

  Lapsille ja kevyemmille henkilöille halvempi ja vähemmillä pintakerroksilla tehty lauta voikin sopia aivan erinomaisesti, mutta kun melojan paino kasvaa ja kun melotaan aallokkoisissa olosuhteissa, niin laudan jäykkyys ja muodon säilyvyys tulevat entistä tärkeämmiksi tekijöiksi laudan valinnassa.

     5. SUP-lautojen hinnat

  Omaan budjettiin sopiva lauta ja hyvä hintalaatusuhde onkin erittäin tärkeä osa laudan hakinnassa. SUP laudan kestävyys on kuitenkin hyvä ottaa huomioon ja lajin kovan kasvun vuoksi laadukkaiden ja hyväkuntoisten käytettyjen SUP-lautojen jälleenmyyntiarvo säilyy hyvin. Oman taitotason kehittyessa voi halutessan päivittää laudan ja myydä hyväkuntoisen laudan käytettynä eteenpäin. Käytetyistä laudoista onkin tällä hetkellä pulaa! 

  Laadukkaat kovat SUP-laudat lähtevät n. 1000€ ylöspäin. Eri materiaaleilla ja valmistumenetelmillä tehtyjä SUP-lautoja löytyy myös alle tämän hinnan. Kannattaa myös kiinnittää huomiota laudan painoon.

  Laadukkaat ilmatäytteiset SUP-laudat vaihtelevat XXX€ - XXX€ välillä.

  Ilmatäytteisiä SUP-lautoja saa parhaimmillaan 250€-400€ hintaluokassa, mutta kannattaa tutustua tuotteisiin huolella. Paras on jos lautaa pääsee kokeilemaan ennen ostopäätöstä. Heikko rakenne, materiaalit ja muotoilu ovat valitettvasti suuri ongelma halvoissa laudoissa. Alhaisen ilmanpaineen ja rakenteen myötä lauta usein taipuu suppailijan alla, menettäen laudalta sen tärkeimpiä melontaominaisuuksia. Materiaalien laatu seka varaosien saatavuus (erityisesti ilmaventtiilit) kannattaa selvittää lautaa ostaessa.


  SUP lautojen testaus Helsingissä 

  Olemme vahvasti sitä mieltä että paras tapa lautaa valittaessa on mahdollisuus kokeilla erikokoisia, -mallisia ja -laatuisia SUP-lautoja ennen ostopäätöstä. TwentyKnotsilla on Fanatic SUP-lautojen testikeskus Helsingin toimipisteellämme. Tervetuloa tutustumaan eri lauta vaihtoehtoihin! 

  Tule testaamaan SUP lautoja Helsingissä

  SUP lautojen testikeskus helsingissä

  Lisää luettavaa TwentyKnots SUP Opasssa

  5 Vinkkiä suppailun ensikosketukseen
  5 Vinkkiä suppailun ensikosketukseen

  March 09, 2017

  Lue lisää →