5 Vinkkiä suppailun ensikosketukseen

March 09, 2017

5 Vinkkiä suppailun ensikosketukseen

SUP–lautailu eli suppailu on uuden vuosituhannen kasvavin vesiurheilulaji, eikä suotta. SUP –lautaa voi meloa aina Havaijin surfiaallokosta Suomen uniikkeihin saaristomaisemiin ja oikeastaan kaikkialla mistä löytyy vettä. Uusi melontamuoto tarjoaa kokonaisen maailman uudenlaisia tapoja viettää aikaa vesillä. Vauhtia ja haastetta lajiin voi hakea kuntomelonnasta, virtaavista koskista tai myötätuulimelonnasta, mutta SUP –lauta toimii yhtä hyvin alustana myös luonnossa rauhoittumiselle ja retkeilyyn. Suppailun alkeiden oppiminen on helppoa ja vain harva ensikertalainen tippuu haluamattaan veteen. Näillä vinkeillä pääset helposti alkuun uudessa harrastuksessa.

1. Valitse tuulen ja sijainnin kannalta turvalliset olosuhteet

Suppailu on tuuliherkkä laji ja ensikosketus suppailuun kannattaa valita tyynellä säällä ja/tai sijainnissa, joka tarjoaa tuulelta suojaa. Tämä voi olla lahden pohjukka, pieni järvi tai saarten suojissa oleva kohde. 

Sopiva tuulen nopeus riippuu hyvin paljon siitä kuinka avoin vesialue on. Suuri selkä nostaa isompaa aallokkoa kun taas suojaisa poukama pysyy lähes aina tyynenä. 

TwentyKnots Helsinki pisteeltä löytyy suojaisia poukamia suppailun aloittamiseen

 

2. Varustus. Mitä tarvitsen mukaan?

Suppailu varustus määräytyy sään, veden lämpötilan, reitin ja melonnan tempon mukaan. Ensimmäiseksi suppailu kerraksi 1-2 tuntia on sopiva aika.

Urheiluvaatteet

Lämpimällä säällä (Ilma + vesi) perusvarustukseksi suositellaan normaalia urheilupukeutumista (sortsit, trikoot, t-paita, tuulitakki). Meloessa tulee lämmin, joten usein kevyempi pukeutuminen riittää. Harva tippuu laudalta haluamattaan mutta vaihtovaatteet ja pyyhe on hyvä ottaa varmuuden vuoksi mukaan. 

Vesipussi ja puhelin

Kelluntaliivit

Juotavaa ja evästä

 

3. Valitse leveä ja vakaa aloittelijalauta

Ensituntuma kannattaa hakea leveän ja vakaan aloittelijalaudan avulla. SUP –lautoja on monia eri kokoisia ja muotoisia. Laudan tilavuus ja leveys korostavat laudan vakautta ja laudan kapeus ja pituus puolestaan sulavampaa liukua. (Kuva ”optimaalisetistä”, jossa mukana myös karkuremmi, säädettävä mela ja kelluntaliivit)

4. Aloita suppailu polviasennosta

5. Valitse turvallinen reitti 

 


Lisää luettavaa TwentyKnots SUP Opasssa

Opas: sopivan SUP laudan valinta.

March 14, 2017

Lue lisää →