Autio saaristo ja aavemainen Jussarö

April 19, 2016

Autio saaristo ja aavemainen Jussarö

Olimme päättäneet viettää viikonlopun vesillä ja sovimme että sääennuste määrää lajin sekä kohteen lähtöä edeltävänä päivänä. Tyyni ja aurinkoinen ennuste houkutteli pidemmälle SUP-retkelle. Siispä karttaa tutkimaan! Tällä kertaa merikorttia tutkimalla Tammisaaren saaristo ja kansallispuisto alkoi houkutella. 

Reittiä suunniteltiin hyvä tovi ja tyynen ennusteen vuoksi päätimme lähteä Tammisaaren saaristoon ja kohteena Jussarö. Halusimme myös päästä kokeilemaan uusia hiilikuituisia Fanatic Falconeita ulompana saaristossa jos vaikka edellisten päivien kovat tuulet vielä toisivat sisään sopivaa maininkia. Luontoon.fi  -sivusto antaa hyvin ohjeita miten Tammisaaren kansallispuistossa saa liikkua. Nyt huhtikuusta eteenpäin täytyy ottaa huomioon myös luodot, jotka ovat rauhoitettu lintujen pesimisajan vuoksi. 

Riittävät varusteet varmasti vesitiiviisti pakattuna ja aamiainen mukana kohti sumuista saaristoa! Ai että mikä fiilis... :) Falconin etummaiset kantokahvat toimivat hyvin kiinnitysapuna suuremmallekkin varustepussille. Saaristossa suunnistaminen on hauskaa touhua ja kompassi laudan keulaan kiinnitettynä sujuvoittaa navigointia!

        SUPeilla rantautuminen hoituu näppärästi myös kallioisemmalle luodolle

Autio saaristo oli aikalailla sanoinkuvaamaton ja matka taittui nopeasti näkymää hämmästellessä. Lounas keiteettiin Tistronharunan luodolla ja tästä jatkoimme matkaa kohti Jussaröä. Toiveet täyttyivät ja eiliset tuulet olivat jättäneet vielä sen verran maininkia että saimme “downwindattua” aaltojen kyydissä Jussarön pohjoispuolelle. Nopeasti ylimääräiset varusteet yöpaikalle ja takaisin aaltojen kimppuun! Jussarön eteläpäädystä taas löytyi sopiva matalikko, joka nosti muutamaan otteeseen hauskan aallon - lämpimästi tervetullut yllätys!

 

Jännittävän oloista Jussaröä oltiin ehditty jo fiilistelemään Nella Himarin Kaukokaipuumatkablogista otsikolla Kaivosmiesten Aavekaupunki, Jussarö. Siellä riitti iltapäiväksi tutkittavaa mutta ennen pimeää halusimme ehdottomasti pois… 

 

Alustavan ennusteen mukaan odotimme kirkasta yötä, jotta voisimme taivasalla yöpyessä fiilistellä tähtiä. Sumu ja pilvet puskivat kuitenkin päälle, joten ei muuta kuin makuupussia vain tiukemmalle! Sumuinen aamu taas oli aivan maaginen: rasvatyyni vedenpinta, ulkosaariston karut luodot, ja pehmeä valo, joka paistoi sumuverhon takaa. 

Suppailimme Jussarön rantoja pitkin kohti Lilla Jussaröä odottoaen sumun hälvenemistä. Tästä kelin kirkastuessa alkoi tiukka loppu spurtti lähtösatamaan. Jälleen peilityyntä ja nyt myös odotettua auringon paistetta. 

Ilta-aurinko Jussarön SUP-retkellä

 

Aamiaista trangialla Jussarön edustalla

Fanatic Falcon SUP-laudalla sumuisen Jussarön edustalla

Lepohetki SUP-lautojen päällä

---

Julkaisimme juuri TwentyKnotsin tulevan kauden 2016 SUP-retket. Tulemme seikkailemaan pk-seudun lähistöllä saaristossa sekä sisävesillä. Lähde ihmeessä mukaan seikkailemaan ja tutkimaan upeita luontokohteita. Fiiliksiä ja kuvia kauden retkiltä jaamme FB-tapahtuman sivuilla (TwentyKnots SUP-retket 2016) sekä instagramissa hästägillä #twentyknotsretket.