SUP melontaa Keski-Euroopan alppijärvillä muun seikkailun ohessa

November 22, 2019

SUP melontaa Keski-Euroopan alppijärvillä muun seikkailun ohessa

Vilkas Twentyknots 2019 kausi päättyi syyskuun lopussa ja me suunnistimme ansaitulle “kesälomalle” Eurooppaan. Ehdimme juuri ajoissa päivittämään retkipakumme uuteen, jossa nyt myös kattotelineet SUP lautoja varten.

Tämä reissun tavoite ei ollut pelkkä SUP-seikkailu, mutta muutaman alppijärven valloitus oli kuitenkin tähtäimessä. Ajatuksena oli laajentaa ymmärrystä, miten Euroopassa onnistuu SUP-lautailu - siis ihan vain ilman mitään etukäteissuunnittelua. Päteekö Keski- ja Etelä-Euroopassa homma niin kuin Suomessa - kun järvi tulee vastaan, niin laudat vesille ja melomaan?

Adria Nordic Edition, taustalla Dolomiitit

Uusi pakumme on keskimittainen Adria Nordic edition ja nyt tulee testailtua sen toimivuus kahden hengen ja noin neljän viikon reissulla. Varusteita ja harrastusvälineitä mahtuu siihen hyvin mukaan. Katto- ja fillaritelineet tuovat  kaivattua lisäkapasiteettia. Valitsimme mukaan pumpattavat SUP-laudat, Fanatic RAY Air sekä Falcon Air, keveyden ja huolettomuuden takia. Pakkasimme ne katolle telineisiin ja näin säästyi arvokasta tilaa pakun sisällä. Meloiksi valikoituivat kiinteävartiset hiilarit, mutta jatkoreissuille ottaisimme kuitenkin mukaan 2-osaiset säädettävät. Niiden säilytys ja liikuttelu auton sisällä olisi näin huomattavasti kätevämpää.

Etukäteissuunnittelu meillä oli hyvin karkea; laivalla Itämeren yli, tavoitteena Espanjan raja Välimeren puolella ja sitten takaisin Travemünden kautta kotisuomeen. Itämeren ja Välimeren välille Euroopassa mahtuu kaikenmoista upeaa, kuten saimme iloksemme kokea.

Serpentiinitie kohti St Leonhard Passiria kylää

Ajoimme vauhdikkaasti alas Etelä-Saksan, Baijerin ja Tirolin alueelle. Reitillemme osui sekä moottoriteitä että useita pienempiä sivuteitä. Mikäli haluaa nähdä enemmän hienoa maisemaa, idyllisiä kyliä sekä järviä, kannattaa ehdottomasti poiketa moottoriteiltä pienemmille sivuteille. Moottoritiellä pakulla nopeus pysyttelee 100kmh tuntumassa, joten sivuteilläkin matka etenee siihen nähden ihan kohtuullista vauhtia. Hienojen kiinnostavien maisemien takia matka “tuntuu kuitenkin joutuvan” nopeasti. Bonuksena on mahdollisuus pysähdellä useammin kivoihin paikkoihin ja polttoaine- ja kahvihinnatkin ovat selkeästi edullisempia verrattuna moottoritieasemiin.

Blindsee-järvi, taustalla Zugspitze

Ajomatkalle osui useita pieniä järviä ja jokisuvantoja. Ensimmäinen SUP-melontayrityksemme osui Eibsee-järvelle Saksan korkeimman vuoren, Zugspitzen kupeessa. Pääsy Eibsee-järvelle olisi kyllä ollut mahdollista, mutta rannassa ei ollut matkailuautoille sallittua parkkialuetta ja niinpä päätimme vielä siirtää aloitusta eteenpäin. Alppijärvet Garmisch Partenkirchen alueelta kohti Söldenin alppikylää osoittautuivat vaikeiksi saavuttaa SUP-lautailijoille. Blindsee järvelle johtavan tien varressa oli jopa erikseen mainittu että SUP-lautailuun tarvitaan lupa paikallisesta hotellista. Fernsteinsee-järvi, hieman myöhemmin oli aidattu ja siinäkin paikallinen majatalo hallinnoi järvelle pääsyä. Todennäköisesti lautailu olisi ollut mahdollista, mutta näin suomalaisena meistä tuntui oudolta lähteä pyytämään lupaa järvelle pääsyyn, kun on tottunut ihan toisenlaiseen – kulttuurishokki siis!

Eibsee-järvi

SUP-melonta sai siis vielä odottaa ja keskityimme muihin juttuihin. Huikea ajoreitti Söldenin kylästä serpentiinitietä 2500 metrissä sijaitsevan Passo del Rombo kautta sateessa ja sumussa sekä noin nolla-asteisessa kelissä oli suorastaan hieman peloittava. Ketään muita ei reitillä näkynyt ja meitä hieman huolestutti tie jäätyminen tai sateen muuttuminen lumeksi. Palkinnoksi tästä saimme kokea käsittämättömän upean syksyisten lehtikuusten väriloiston. Jännittävä ajoreitti päätyi viehättäväan St Leonhard in Passiria tirolilaiskylään, jossa vietimme muutamia päiviä pyöräillen ja vaeltaen.

Saltaus - Hirtzer Hütte - St Leonhard

Nousu Passo del Rombo / Timmelsjoch solaan

St. Leonhardista matka jatkui kohti Garda-järveä. Matkalla yritimme rantautua Lago di Santa Giustina-tekojärvelle, jonka eteläpäässä on valtava pato päättyen jyrkässä kanjonissa virtaavaan jokeen. Järven pohjoispäässä löytyi viinitarhojen keskeltä veneenlaskupaikka, jossa kieltokylttejä ei ollut ja sieltä rantautuminen olisi ollut mahdollista. Järvi ei kuitenkaan houkutellut ja jatkoimme eteenpäin. Lago di Molveno on viehättävää järvi korkeiden jyrkkäreunaisten vuorten keskellä Garda-järven länsipuolella. Autolla pääsee ihan järven läheisyyteen, jossa on useita rantautumispaikkoja. Järvi on kirkasvetinen ja sillä on ympärysmittaa noin viisi kilometriä. Näimme meloessamme paljon taimenia sekä löysimme pienen suloisen vesiputouksenkin. Oli huikea fiilis meloa järvellä, vaikka sää oli pilvinen ja sateinen. Saimme järven kokonaan itsellemme, eikä rannoillakaan näkynyt juuri ketään.

Vesiputous, Lago di Molveno      

Lago di Molveno

Lago di Molveno-järveltä päädyimme yöksi Iseo-järven rannalle. Siellä olisi ollut erinomaiset mahdollisuudet SUP-lautailuun, mutta tällä kertaa me “vain” pulahdimme aamu-uinnilla ja jatkoimme matkaa kohti Välimerta.

Banyuls Sur Mer

Banyuls Sur Mer

Nizza

Tre cime di Lavaredo, Dolomites

Seuraavan SUP-melontamme saimme kokea välimeriuintien, rannikkovuorten maastopyöräilyjen sekä jylhien Dolomiittivuorten päivävaellusten ja Stubain jäätikkölaskettelujen jälkeen lähellä Insbruckia sijaisevalla Reintaler See-järvellä.

Reintaler See

Reintaler See-järveä mainostetaan Tirolin lämpimimmäksi järveksi. Tähän aikaan vuodesta sitä ei aamuisen uimareissun kokemuksella voi kuintenkaan kovin lämpimäksi kutsua. Reintaler See on pieni kalaisa alppijärvi, selvästi pienempi kuin Molveno, mutta sijaitsee myös korkeiden lumihuippuisten vuorten keskellä. Upea syksyinen väriloisto sekä ensilumen saaneet vuorenrinteet kruunasivat aamuisen SUP-lautailumme tällä järvellä.

Reintaler See

Kaikenkaikkiaan SUP kokemuksemme tältä Euroopan reissulta oli antoisa ja jännittävä. Mikäli haluaisi saada enemmän irti SUP lautailusta Euroopassa, olisi kuitenkin hyvä tehdä enemmän etukäteissuunnittelua ja selvitellä mille järville pääsee vapaasti rantautumaan. Meille tällainen suunnittelematon matkailu sopii täydellisesti! Ja toisinaan saattaa käydä niin, että SUP-melonnan sijaan päätymmekin alppijäätikölle laskettelemaan :-)

Auli ja Petri