Kolme vuorta ja lumiturvallisuuskurssi Lyngenissä

April 01, 2016

Kolme vuorta ja lumiturvallisuuskurssi Lyngenissä

Olemme viettäneet paljon aikaa tuntureilla ja vuorilla jo ihan pienestä pitäen. Viime vuosina vapaalasku ja hiihtovaellus on alkanut kiinnostaa yhä enemmän ja samalla myös turvallisuus liikuttaessa vuoristoalueilla. Vuosi sitten sovimme, että heti sopivan ajakohdan ja paikan löytyessä kävisimme porukalla lumiturvallisuuskurssin. Paikaksi valikoitui muutaman mutkan kautta Lyngen Norjassa ja ajankohdaksi upea aurinkoinen Pääsiäinen. Freeride Bootcampin (http://www.frbc.fi) Janne-Juhani Haarman ja lumiturvallisuuskouluttaja Patrick Forsblomin opastuksessa vietimme kolme päivää Pohjois-Norjan vuorenriteillä (sekä luokkahuoneessa). Svelav Pro 1 -kurssin ohessa pääsimme tutustumaan samalla turvallisiin reitteihin Lyngenissä ja Tamokissa sekä harjoittelemaan vapaalasku- ja hiihtovaellustaitoja.

Erityisen kiinnostavaa kurssin sisällössä oli turvallisen reitin suunnittelu ja lumivyörymaaston havainnointi käytännössä, liikkuessamme Lyngenin maastossa. Reitin suunnittelulla pystytään minimoimaan liikkuminen lumivyöryalueella ja ennen kaikkea joutumasta tämän tyyppiseen maastoon. Aurinko paistoi lähes koko kurssin ajan ja lämpötiloissa päästiin jo reippaasti plussan puolelle. Usein ylös kiivetessä riittikin vain pitkähihainen paita. Äkillinen muutos lämpötilassa laittoi myös lumen liikkeelle ja spottasimmekin kurssin aikana useita lumivyöryjä vuorten seinämillä! Kuoppien kaivamiselta, pelastusharjoituksilta, lumen analysoinnilta ja piipparietsimisiltä ei vältytty ja oli mahtava päästä harjoittelemaan lisää näitä taitoja!

 

Majoittuessamme Lynseidetissä (Magic Mountain Lodge) pääsimme näppärästi liikkumaan Lyngenin, Tamokin ja ‘Mainland’ Tromssan alueelta, välillä myös lauttoja hyödyntäen. Näiltä alueilta löytyy helppoja sekä turvallisia reittejä hiihtovaelluksesta ja ‘Top touringista’ kiinnostuneille. Ehdottomasti tämän kurssin hauskimmat metsälaskut ja maisemat löytyivät Tamokin puolelta Sorfjelltindeniltä, karuimmat sääolosuhteet Stormheimfjelletiltä ja ensimmäiset harjoitukset Lyngseidetin kylästä nousevalta Rornestindeniltä.

 

Svelav Pro 1 -lumiturvallisuuskurssilta opimme paljon ja tästä on hyvä lähteä harjoittelemaan opittuja taitoja. Nyt voi hyvällä fiiliksellä, riskit tiedostaen ja uusilla työkaluilla lähteä retkeilemään vuoristoon. Kiitos erinomaisesta kurssista huippuohjaajille Jannelle ja Patrickille. Voimme suositella Freeride Bootcampin vastaavia kursseja ehdottomasti muillekin!

Tulevat Freeride Bootcamp kurssit: http://www.frbc.fi/

Majoitusvinkki! Magic Mountain Lodge / Lyngseidet