Lintubongausta vesiltä käsin

March 20, 2016

Lintubongausta vesiltä käsin

Olen viime vuosina täysin hurahtanut lintujen bongaukseen ja etenkin minulle uusien lajien tallentamiseen kameralla. Tänä vuonna kevätlintujen muutto on aikaisessa, kun ilmat on keskimääräistä lämpimämmät ja meri sulana.

Aikaiset aamut auringonnousun aikaan ovat aivan parhaita jo tunnelman takia. Myös linnut ovat aktiivisia aamuisin ja saa aivan omassa rauhassa liikkua luonnossa, kuunnella ja tarkkailla. Sunnuntaiaamuna heräilin jo puoli viiden aikaan, laitoin eväät sekä termokseen kahvia ja lähdin hämärään, hiljalleen valkenevaan aamuun. Otin SUP-lautani mukaan ja puin lämpimän märkäpukuni kuoriasun alle sekä varalta vielä villa-alusasun väliin. Mittari näytti reilusti alle nollan, oli tulossa tyyni, aurinkoinen, mutta kirpeä pakkasaamu. Edellispäivänä meri oli vielä auki Porkkalassa ja toivoin itsekseni, etteivät lahdet olisi menneet riitteeseen. Pääsisin ulkoluodoille lintuja omassa rauhassa tarkkailemaan.

Sisälahdet olivatkin sen verran tiukasti riitteessä että jouduimme kantamaan varusteet reilun kilometrin päähän avoveden ääreen, jossa sielläkin yön pakkanen oli ohuen jääkerroksen paikoin muodostanut. Onneksi pumpattavat SUP-lautamme ovat kevyitä kantaa. Kamerat, varavaatteet ja eväät pakkasimme vesitiiviisiin säkkeihin ja uskaltauduimme vesille täysin peilityynen meren selkään. Vesi on epätodellista näin pakkasaamuna. Ollessaan lähes jäätymispisteessä se on tavallaan jotenkin öljymäistä, raskasta, mutta kuitenkin SUP-lautamme soljuvat kevyesti eteenpäin.

Läheisen saaren rannassa joutsenpariskunta hiljalleen lipuu vierekkäin eteenpäin ja pienempiä vesilintuja on isoina parvina hieman kauempana ulapalla. Katseeni kiinnittyy kaukana taivaanrannassa näytelmään ja arvaan jo mitä siellä tapahtuu. Nuori merikotka saa kyytiä lokeilta, kun ne hätistelevät tätä Suomen rannikon komeaa ja suurinta lintuamme. Ovat kuitenkin kovin kaukana ja tyydyn vain katselemaan, kun kameralla ei mitään tarkkaa kuvaa tältä etäisyydeltä saisi. Läheiselle rantakalliolle on kerääntynyt muutama lintubongari kaukoputkineen ja värähdän tyytyväisyydestä tietäessäni että pääsen lähemmäs lintujen temmellyskenttää ja aivan omaan rauhaan. Tyypillisesti huhtikuun loppuun asti saa vielä rantautua useimmille luodoille ja saarille. Sen jälkeen saaret on rauhoitettava lintujen pesintää varten, voimme siis hyvillä mielin vielä edetä.

Päätämme rantautua läheiselle saarelle aamiaista nauttimaan sekä tarkkailemaan sieltä käsin aamun näytelmää. Istuessamme rantakalliolla ihmettelemme mitä mustaa kelluu edessämme ulapalla ja otan teleobjektiivini esille. Hyljepariskuntahan se siellä uiskentelee ja nostaa viiksekkään kiiltävän kuononsa sekä koko kehonsakin välistä pintaan. Aivan upeaa, enpä olisi odottanut tällaista tänä aamuna kokevani ja vielä ihan tuossa muutamien satojen metrien päässä. Samassa lentää joutsenpariskunta aivan edestämme jättäen kirkkaan heijastuksen aamuiseen vedenpintaan. Otan muutamia kuvia hylkeistä ja tietysti myös joutsenista. Samalla yksinäinen Alli pyrähtää edessämme veteen, mutta vain hetkeksi huomatakseen meidät ja sitten se jo näyttääkin meille pyrstöään. Alli on varsin komea ilmestys, pitkine pyrstösulkineen.

Saarella on muutama puu ja sinitiaiset kisaavat niissä kevättä rinnassaan. Otan niistäkin muutaman ruudun, ovat sen verran suloisia. Katselen välillä taas sinne rantakalliolle. Sinne on jo kerääntynyt toistakymmentä lintujen tarkkailijaa noin muutaman neliömetrin alueelle ja rannassa näyttää myös puuhastelevan muutama reipas kalastaja, todennäköisesti siikaa pohjaongella pyytämässä. Tunnen jälleen hiljaista mielihyvää saadessani olla täysin omassa rauhassani täällä ulompana merellä, jotenkin tuntuu kuin olisin lähempänä luontoa ja eläimiä.

Aika palata rantaan ja kotimatkalla meloskelemme tuon lintutarkkailijaryhmän editse. Rannassa on vielä riitettä, mutta löydämme reitin sulavesialueiden kautta, eikä tarvitse alkaa jäätä särkemään.

Tämän aamun suurinta herkkua oli ehdottomasti hylkeen bongaus näin lintujen tarkkailun lomassa. Kyllä taas olimme onnekkaita ja yhtä ainutlaatuista kokemusta rikkaampia.

// Petri