TWENTYKNOTS

TwentyKnots on elämyspalveluyritys ja Pohjoismaiden ensimmäinen ASI-akreditoitu (Academy of Surfing Instructors) SUP koulu. Tarjoamme kokemuksia luonnon ja veden äärellä, järjestämme toiminnallisia tiimipäiviä, kursseja ja tapahtumia pienistä tempauksista suurempiin kokonaisuuksiin. Lajitarjontamme koostuu SUP (stand-up paddle) -melonnasta, purjelautailusta sekä erilaisista elämyksistä luonnon parissa. Tiimimme koostuu reippaista ja intohimoisista ohjaajista, jotka inspiroivat ja auttavat uusien elämysten löytämisessä.

Nähdään rannassa! //TwentyKnots Team


MEIDÄN TARINA

Teksti: Mia Pohtola / TwentyKnots kouluttaja 

Purjelauta nousee ensimmäisen kerran plaaniin, eli liukuun veden päälle, noin 20 solmun nopeudessa. Nopeus kuvastaa lajille sitä klassista murroskohtaa, joka avaa harrastajalle täysin uuden ja vauhtirikkaan maailman. TwentyKnots kuvastaa myös kolmen nuoren sisaruksen purjelautailu –ja SUP melonnan pienyritystä Helsingin Kalastajatorpalla, jonka perusta pohjautuu intohimoon ja haluun kehittää kaikille päivittäisiä elämyksiä vesillä. 

            

Kaikki alkoi Mellstenin rannalta, jossa nuoret Mikkoset opettivat purjelautailua paikallisessa seurassa vuosina 2010-2011. Näiden kesien aikana Marian, Joelin ja Paulin rakkaus lajiin ja into opettamiseen kasvoi. Aivan erityisiä kesän päiviä olivat niin kutsutut maahantuojien demopäivät, jolloin oli mahdollisuus päästä kokeilemaan uusia purjelautavälineitä ja fiilistelemään porukalla lajin uusia tuulia. 

JOEL: Mä aina odotin demopäivää keväisin, koska se oli myös tapahtuma jossa pääsi tutustuttamaan kavereita purjelautailuun. Halusin aina kertoa kavereille, että tulkaa mukaan, siellä pääsee testaamaan eri juttuja ja pääsette oppimaan. Olin yrittänyt bongailla seuraavaa demopäivää, enkä löytänyt siitä mitään tietoja. Jälkeenpäin näin vaan kuvia, että tapahtuma oli ollut ja se harmitti tosi paljon. 

Ohimennyt demopäivä keväällä 2012 aloitti iltapäiväkeskustelun aurinkoisella Hilan kotiterassilla. Maria ja Joel alkoivat puhua asioista joita haluaisivat kehittää lajin ympärillä. He halusivat tuoda lajia lähemmäksi uusia harrastajia ja antaa lajille uutta positiivista nostetta. Syntyi ajatus omasta yrityksestä. Entä jos sisarukset laittaisivatkin yhdessä kokoon jotain ihan omannäköistä, jolla lajielämyksiä voisi tuoda lähemmäksi uusia harrastajia. 

MARIA: Meillä ei kenelläkään ollut vielä kesätöitä tiedossa joten mietittiin yhdessä, että miksei töitä voisi kehittää itse? Nautimme opettamisesta ja kesätyö vesillä kuulosti houkuttelevalta. Ideaa piti kokeilla! 

Maria, Joel ja Paul päättivät yhdessä aloittaa oman yrityksen. Viikkoa myöhemmin oli olemassa TwentyKnots Oy, kolme Fanaticin opetuslautaa purjeineen, vanhemmilta lainattu pakettiauto ja ensimmäinen kesä yrittäjinä edessä. Yritys toimi pakusta ja paku liikkui sinne missä oli sovitut alkeiskurssipaikat. Purjeet rigattiin kokoon aina paikan päällä ja pakattiin pakuun keikan päätteeksi. Kesä oli opettavainen. 

Stand Up Paddle, eli SUP – melonta alkoi samanaikaisesti kiinnostaa purjelautailu oppilaita ja nostaa päätään Suomessa. Syksyllä 2012 Maria päätti lähteä Petri -isän kanssa Havaijille hakemaan oppia Academy of Surfing Instructor (ASI) ohjaajakursseilta. SUP -lauta oli toiminut jo hyvin apuvälineenä purjelautailun opettamisessa, mutta SUPissa oli kuitenkin ihan oma viehätyksensä. Se oli tuore laji, joka mahdollisti melomisen perinteiseltä aallolta täysin peilityyniin vesiin. Suomen tuhansiin järviin, Lapin jokiin ja etelän saaristoon laji sopisi täydellisesti. 

     

TwentyKnots löysi pysyvän toimipisteen Kalastajatorpalta kesällä 2013. Asiat alkoivat loksahdella kohdilleen. 1980-luvulla vesihiihtopaikkana suosittu Laajalahti täyttyi nyt purjelaudoista ja SUP- melojista. Kiinnostava SUP –melonta toi uusia ihmisiä rantaan. SUP innosti monia kokeilemaan myös vauhdikkaampaa purjelautailua. Lajipari istui täydellisesti yhteen. Mikkoset halusivat rakentaa kunnolliset alkeiskurssit molempiin lajeihin niin, että osallistuminen olisi mahdollista kaikille ja kurssit antaisivat kokonaisen paketin aina lajitiedosta kunnolliseen tekniikkaan asti.

          

PAUL: Oman yrityksen kautta ollaan päästy luomaan omien visioidemme mukaan täysin uusia asioita. On aika mahtava palkinto saada ihmiset fiilistelemään ja iloitsemaan asioista, jotka on luotu täysin tyhjästä. 

SUPin ympärille rakentui myös erilaisia kokonaisuuksia. Syntyi Twentyknotsin retket erilaisiin saaristo- ja melontakohteisiin, Midnight SUP valoisassa kesäyössä ja suosittu aamuvarhainen SUP & Breakfast. Mikkosia innostaneet demopäivät muovautuivat kalastajatorpalla Taster Session nimisiksi ilmaiskokeilutapahtumiksi. Kesän 2015 uutuus oli vauhdikas ja tilannerikas SUP Ultimate peli, joka yhdisti SUPin tasapainohaasteen ja perinteisemmän Ultimate joukkuepelin ennennäkemättömäksi paketiksi. 

            

Nykyään toimipisteitä on myös Kirkkonummen Långvikissä ja Naantalissa. Kalastajatorpalle on rakennettu isompi ”Surf-shack” lähemmäksi rantaviivaa ja uusi ranta. Muutaman vuoden sisällä yritykseen on myös rakentunut ihan oma TwentyKnots-Team. Tiimin on muodostanut porukka samanhenkisiä ihmisiä, jotka haluavat intohimoisesti jakaa kokemuksia ja lajitietoutta muille. Kyse on hyvistä ystävistä, joita ilman tämä matka ei olisi ollut mahdollinen. Tiimiin kuuluvat myös Mikkosten vanhemmat Petri ja Auli, jotka ovat olleet Marialle, Joelille ja Paulille tärkeä henkinen tuki ja apupari kiireisten kesien keskellä. 

TwentyKnotsin vuosiin mahtuu paljon hienoja tarinoita ja hetkiä, mutta ihan pohjimmiltaan se on kuitenkin tarina kolmesta sisaruksesta, joilla oli idea ja yhteinen rohkeus lähteä toteuttamaan omaa visiotaan. Loppu on ollut arvokasta oppimiskokemusta, yllättäviäkin haasteita, iloa ja ennen kaikkea unohtumattomia hetkiä ihmisten parissa. Ainoa kysymys onkin, mitä seuraavaksi?