SUP laudan osto opas

March 09, 2017

SUP laudan osto opas

TwentyKnots SUP-lauta opas antaa hyvän lähtökohdan sopivan SUP-laudan valintaan. Suosittelemme kuitenkin aina mahdollisuutta kokeilla erilaisia lautoja ennen ostopäätöstä. 

Opas on jaettu seuraavasti: 

 1. Mikä on SUP lauta ja laudan ominaisuudet
 2. Kova vai ilmatäytteinen SUP-lauta
 3. SUP lauta tyypit
 4. Minkä kokoinen SUP-lauta on sopiva
 5. Kuinka paljon SUP-lauta painaa
 6. SUP laudan rakenne ja materiaali
 7. SUP lautojen hinnat


Mikä on SUP-lauta ja laudan ominaisuudet?

SUP-laudat ovat yksinkertaisimmillaan suurempia versioita perinteisistä lainelaudoista. SUP-laudan suurempi koko ja tilavuus auttaa pitämään laudan vakaana vaikka se ei ole liikeessä. Kaikista SUP-laudoista löytyy kantokahva laudan kantamiseen sekä evät, jotka auttavat lautaa kulkemaan suoraan. Näiden ominaisuuksien lisäksi SUP-lautoja on monen muotoisia ja kokoisia.

Kelluvuus

SUP-laudan kelluvuuden määrittää sen leveys, pituus ja paksuus eli tilavuus, joka ilmaistaan usein litroissa. Laudan kelluvuuteen vaikuttaa myös laudan rakenne. Tärkeintä on valita SUP-lauta, jossa on riittävästi kelluvuutta suppailijan painoon nähden. Mitä syvemmällä SUP-lauta ui, sitä epävakaammaksi se muuttuu.

Pituus

Laudan pituus ja leveys vaikuttavat laudan liukuun vedessä. Pidempi lauta liikkuu nopeammin, tehokkaammin ja pitää suuntaa paremmin. Tasaisen veden suppailuun aloittelevan suppailijan kannattaa suosia pisintä mahdollista lautaa, jota pystyy säilyttämään, kuljettamaan ja kantamaan itse. SUP-laudan pituus ilmaistaan usein jaloissa ja hyvän perus SUP-laudan pituus vaihtelee 10 ja 12 jalan (10’0” - 12’0”) välillä.

Laudan leveys

Laudan leveydellä on erittäin suuri merkitys laudan kiikkeryyteen. Nyrkkisääntönä on että mitä leveämpi SUP-lauta, sitä vakaampi se on. Kapeammat laudat voivat taas olla paljon nopeampia mutta samalla haastavat suppailijan tasapainoa enemmän. Aloittelijalle SUP-lauta, jonka leveys on enemmän kuin 30 tuumaa on hyvä lähtökohta.

Pohjan muotoilu

Pohjan muoto on viimeinen sup-laudan valinnassa huomioon otettava ominaisuus. sup-lautojen rungon muodot voidaan jakaa kahteen kategoriaan: ns. “displacement hull” sekä “planing hull”. “Planing hull” pohja on hyvä ja monipuolinen valinta, joka sopii erityisesti aloittelijoille. “Displacement hull” -laudat ovat teräväkeulaisia SUP-lautoja, jotka ovat suunniteltu leikkaamaan veden läpi. Tämä on loistava vaihtoehto suppailijalle, joka on kiinnostunut melomaan pidempiä matkoja. Nämä SUP-laudat ovat tyypillisesti tehokkaampia ja kevyempiä meloa kuin “planing hull” -tyyppiset laudat mutta samalla kiikkerämpiä.Kova SUP-lauta vai ilmatäytteinen SUP-lauta?

SUP-laudat ovat alunperin kaikki olleet kovia lautoja. Suppailijoiden tarve säilyttää ja kuljettaa lautoja pienessä tilassa on tuonut markkinoille myös pumpattavia versioita SUP-laudoista. Pumpattava SUP-lauta on myös ykkösvalinta suosiotaan kasvattavaan koskisuppailuun.

Laadukkaiden ilmatäytteisten SUP-lautojen suorituskyky on uskomaton! Näiden SUP-lautojen rakenne kestää kovan paineen (yli 20psi) ja tuovat jäykkyyttä, jotta laudan liuku ja vakaus säilyisivät.  Hyvä lauta on jäykän rakenteen lisäksi kevyt. 

 

Suosi ilmatäytteistä SUP-lautaa jos:

  • Sinulla ei ole säilytystilaa kovalle SUP-laudalle.
  • Sinulla ei ole mahdollisuutta kuljettaa kovaa SUP-lautaa rantaan
  • Haluat mahdollisuuden vaeltaa SUP-laudan kanssa (pumpattavaa SUP-lautaa voit kantaa selässä kantorepussa)
  • Haluat harrastaa koskisuppailua (kovat SUP-laudat vaurioituvat herkemmin kovista iskuista kiviin)

Suosi kovaa SUP-lautaa jos:

  • Haluat parhaan SUP-lautailu kokemuksen. (kova SUP-lauta liukuu paremmin ja on kevyempi meloa)
  • Haluat SUP-lautailla aalloissa (aaltosuppailuun kovan SUP-laudan ominaisuudet kuten parempi jäykkyys, terävämmät kantit, muoto korostuvat.
  • Haluat mahdollisuuden myös harrastaa purjelautailua SUP-laudalla. ( Muutamat valmistajat tarjoavat mahdollisuuden kiinnittää SUP-lautaan purjeen ja kölin, jolloin samalla laudalla on mahdollisuus harjoitella purjelautailua. ) 

 

 

SUP-lauta tyypit

Yleis eli all-around SUP-laudat

Yleislaudat ovat loistava valinta koko perheen SUP-laudaksi esimerkiksi mökille. Yleislaudalla suppailusta nauttivat kaikki sillä ne ovat vakaita, kestäviä ja monipuolisia. Tyypillinen yleislauta on 10’0” - 12’0” pitkä ja sen leveys on 31” - 34” välillä. Yleislaudoissa on runsaasti tilavuutta, joten ne toimivat hyvin myös joogaan ja fitnessiin. Yleislaudalla voit myös hyvin lähteä kokeilemaan myös aaltosuppailua. Tiettyjen merkkien yleislautoihin saat myös purjeen ja kölin kiinni, joten voit harjoitella myös purjelautailua samalla laudalla. Tästä hyvä esimerkki on Fanatic FLY Center Fin lauta.
Yleislauta on loistava vaihtehto aloittelevalle suppailijalle.  

Retki SUP laudat

RetkiSUP-laudat ovat loistava valinta aktiivisemmalle harrastelijalle Suomen vesistöihin. Yleislautoihin verrattuna retkilaudat liukuvat paremmin ja ovat kevyempiä meloa. Näillä laudoilla taittuu pidemmätkin matkat. RetkiSUP-lauta on usein yleislautaa pidempi ja kapeampi sekä pohjan muoto on huomattavasti virtaviivaisempi. Tyypillisen retkiSUP-laudan pituus on välillä 11’0” - 13’0” ja leveys 30” ympärillä.

Fanatic Ray on esimerkki tarjoamastamme retkiSUP-laudasta.

Kisa SUP laudat

SUP-kisailu kasvaa kovaa vauhtia ja nämä laudat ovat suunniteltu mahdollisimman nopeiksi. KisaSUP-laudat ovat usein valmistettu hiilikuidusta eli parhaasta mahdollisesta materiaalista, jotta lauta olisi mahdollisimman kevyt ja jäykkä. Tyypillisen KisaSUP-laudan pituus on välillä 12’0”-14’0” ja leveys välillä 24” - 30”. Kapeus ja virtaviivainen pohjan muoto tekevät kisaSUP-laudoista huomattavasti kiikkerämpiä.

Aalto SUP laudat

AaltoSUP-laudat ovat suunniteltu aalloilla surffaamiseen kuten lainelaudatkin. AaltoSUP-laudat ovat muita SUP-lautamalleja selvästi lyhyempiä ja kiikkerämpiä. AaltoSUP-laudoissa on panostettu laudan kääntyvyyteen ja käsittelyyn. AaltoSUP-lautojen pituus vaihtelee välillä 7’0” - 10’0”. Leveys vaihtelee välillä 27” - 33”.
Lue artikkelimme: aaltosuppailua suomessa!

Jooga ja fitness SUP laudat

Jooga ja fitness laudoissa on usein runsaasti tilavuutta ja leveyttä, jotta ne toimivat sopivana alustana harjoitukselle. Näissä SUP-lautamalleissa on myös panostettu “deck padin” eli pehmustetun pinnan mukavuuteen. Jooga ja/tai fitness harjoituksissa on myös tärkeää pystyä tarpeen tulleen ankkuroimaan lauta ja säilyttämään siinä harjoitusvälineitä. Jooga ja fitness laudat tarjoavat tähän sopivia ominaisuuksia.

Yleislaudat toimivat kuitenkin erinomaisen hyvin myös jooga ja fitness harjoituksiin, joten kannattaa miettiä haluaako SUP-laudalta myös parempia melontaominaisuuksia.

 

Minä kokoinen SUP-lauta on sopiva?

SUP-laudan koko tulisi valita suppailijan painon, käyttötarkoituksen ja kokemuksen perusteella. On hyvä ottaa myös huomioon SUPpaileeko samalla laudalla useampi henkilö. Esimerkiksi pienten lasten on vaikeampi käsitellä suurta lautaa, kun taas pienempi lauta (jossa vähemmän tilavuutta) on kiikkerämpi painavemmille suppailijoille.

Mitä painavampi suppailija on sitä enemmän tilavutta laudassa tulisi olla jotta se on vakaa.

  • Esim. 65-85kg suppailijalle hyvä lähtökohta n. 170-180 litran tilavuus ja pituus välillä 10’0” - 12’0”
  • Esim. 85-105+ suppailijalle hyvä lähtökohta n. 220-240 litran tilavuus ja pituus välillä 11’0” - 12’6”

Retkisuppailuun ja pidempiin melontamatkoihin kannattaa suosia pitkiä (11’0” - 14’0”) ja kapeampia SUP-lautamalleja.  

Kohdassa 1. Mikä on SUP-lauta, käsitellään SUP-laudan leveyttä, pituutta ja pohjan muotoa.

Ota meihin yhteyttä niin autamme sopivan laudan valinnassa. +358 44 768 8464 tai info@twentyknots.fi

 

Kuinka paljon SUP-lauta painaa?

SUP-laudan paino on tärkeä ominaisuus ja siihen kannattaa kiinnittää huomiota ostopäätöstä tehdessä. SUP-laudan paino riippuu laudan koosta ja materiaalista. Kevyemmät materiaalit ja valmistustekniikat, jolla säästetään painoa tinkimättä kestävyydessä nostavat SUP-laudan hintaa. Kestävämmät materiaalit tuovat taas usein lisää painoa laudalle.  SUP-laudan painolla on suuri vaikutus melottavuuteen ja laudan käsittelyyn.

Laudan painoista saa hyvän käsityksen kun vertailee samantyylisiä ja kokoisia lautoja keskenään.

 

SUP-laudan rakenne ja materiaali?


Kuinka paljon SUP-lauta maksaa? SUP-lautojen hinnat.


Lisää luettavaa TwentyKnots SUP Opasssa

Opas: sopivan SUP laudan valinta.

March 14, 2017

Lue lisää →

5 Vinkkiä suppailun ensikosketukseen
5 Vinkkiä suppailun ensikosketukseen

March 09, 2017

Lue lisää →